Start
På gång
Här kan du äta
Här kan du bo
Handla
Att göra
Skärgård
Hamn
Kultur
Idrott
Litteratur
Kollektivtrafik
Nära till
Lokala företag
Samhällsinfo
Inflyttning
Historia
Samhälls-
föreningen

Bildgalleri
Hitta

Litteratur

Långsam Fisk
Boken Långsam Fisk är en bok som handlar om hur man till lagar fisk i skärgården.
Ett citat om boken "Att tillreda mat på traditionellt vis tar tid. Men den tiden är inte bortkastad - vi behöver bara tänka på vad vi i dagens liv annars skulle använda den tiden till. En långsammare rytm i allt det vi företar oss ger oss utrymme för upplevelser, tankar och produkter av kvalitet. Detta budskap gör Sellings bok till så mycket mer än en kulturhistorisk studie av en värld som håller på att försvinna, en kokbok för fördomsfria finsmakare eller en personlig dagbok fast den är njutbar också i dessa aspekter." Sagt av Kocken Henrik Arkåsen, Slow Food Tjust. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Tofvehut: drömmen om ett kafé
Tofvehult - Drömmen om ett kafé är en bok fylld av lantliga bilder och ett 60-tal härliga recept från välbesökta och omtyckta Tofvehults kafé. Boken inspirerar till och uppmuntrar alla att följa sitt hjärta. Vi får läsa om hur författaren Lena Göransson lämnade sin framgångsrika karriär som internationell fotomodell - för ett enklare liv på den småländska landsbygden. Trots omgivningens förmaningar köpte hon och hennes man släktgården i Tovehult där de slog upp dörrarna till ett kafé.
Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Bengt & Börje : grovhugget och finhackat
Bengt & Börje : grovhugget och finhackat är en "livsnjutarbok" från landsbygden fylld av vackra bilder, rejäla recept och sköna historier. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Jul i Tofvehult
Jag älskar julen och har alltid gjort det. Med en farmor som min så kan man inte annat. Hon gjorde julen till en magisk tid, befolkad av tomtar, vättar och annat småfolk. En varm och mysig tid då man umgås med familj och vänner. Julklappar var inte det viktigaste för farmor även om de för oss barn var jätteviktiga, men för farmor fanns annat som betydde mer. Någonstans anade jag hennes annorlunda sätt att se på julen och tog den till mig. För mig är julen en tid för reflektion och eftertanke, tid för värme och omtanke, tid för umgänge och mys. Jag vill att julen ska vara något mer än bara tre intensiva dagar som börjar med julafton och slutar med annandag jul. För mig börjar julen redan den första advent och fortsätter hela vägen till trettondagen, Tjugondag Knut då vi dansar ut julen. Lena Göransson, Tovehult, 2012. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Tofvehult : följ med på vår smakresa
Tag plats på den oändliga matresan! Att laga till en måltid ska vara lustfullt och roligt. Det behöver inte vara svårt och besvärligt, avancerat eller komplicerat. Med den här boken vill vi dela med oss lite av den glädje vi känner inför att laga mat och dela måltiden med nära och kära. Mat kan vara så mycket mer än bara mat, och man kan med enkla medel skapa en måltid att minnas. Allt som behövs är bra råvaror, lite levande ljus och några goda vänner.
Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Barnens egen bakbok
Lätt att baka steg för steg Boken bygger på många instruerande bilder med tillhörande korta texter som steg för steg visar hur man ska göra. Samtliga mått (utom för smör) uppges i rymdmått, så inga krångliga viktmått som måste räknas om med svåra tabeller. Det ska vara kul och enkelt att lyckas i köket, även om man är nybörjare på att läsa, och nybörjare i köket. Bästa testpatrullen En testpatrull med ett tiotal barn mellan sju och tretton år har framgångsrikt provbakat ur boken, den bästa kvalitetsstämpeln tycker vi. Kalasbra present Barnens egen bakbok är en fin present att ge till sitt barn eller barnbarn, oavsett om man som vuxen själv är duktig i köket eller inte. Den är också toppen att ge bort till kompisen när man ska på födelsedagkalas. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Så länge Skutan kan gå
Samma historia utspelar sig runt om Östersjön. Skärgårdens yrkesfiske är på väg att försvinna och med den ett levande kulturarv. När turisterna och sommarfolket rest hem är det tyst, mörkt och kallt i allt fler stugor på de en gång tätbefolkade öarna. Historikern och journalisten Jan Selling har i ett unikt samarbete med bildhuggaren Gösta Holmer skapat ett kollektivporträtt av människor som lever nära naturen och dagligen hanterar redskap med en lång kulturhistoria. Fiskarebefolkningens röster berättar tänkvärt om miljöförändringar, marknads-ekonomi, manlighet och glesbygdens villkor. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
I stiltje & storm
I stiltje & storm är en 208 sidor lång hyllning till den svenska skärgården. Närmare bestämt Tjust skärgård. I de stämningsfulla bilderna återges frusna ögonblick från en av våra rikaste och bäst bevarade kulturbygder. Badande i skirt gryningsljus, pinade av piskande höststormar eller andaktsfullt vilande en ljummen försommarkväll. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Herresäten i Tjust D. 2 & Misterhult
Med fortsatt berättarglädje och genuin kunskap guidar Leif Rosenblad dig vidare genom spännande gårdar och vackra Herresäten. Denna gång utvidgas vandringen och utöver ytterligare gårdar i Tjust får du följa med på ett efterlängtat besök till Misterhult, Tjusts grannsocken. Du får genom fotografen Johnny Franzéns fantastiska bilder, titta in bakom de sobra fasaderna och får en inblick in i salongerna, biblioteken och de magnifika trädgårdarna. I vissa fall blir dessa nu sedda för första gången av en större allmänhet. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Herresäten i Tjust
Med stor berättarglädje skildrar Leif Rosenblad historien om herrgårdarna i Tjust, som täcker området i nordöstra Småland och ett litet stycke av sydöstra Östergötland. För första gången finns ett samlat verk, som beskriver platserna där herrgårdarna uppfördes, byggnadernas historia och nutid sammankopplade med ägare och händelser. Med undantag av några få, har herrgårdarna tidigare enbart beskådats från utsidan. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
Kyrkorna i Tjust
Den blomstertid nu kommer, helgat vare ditt namn, av jord är du kommen, tills döden skiljer oss åt, Fader vår, skolavslutningar, dop, konfirmationer, vigslar och begravningar. Kyrkan är för de allra flesta av oss tätt förknippat med sentimentala och minnesvärda stunder. Varje kyrka ruvar på sin egen unika -historia, som i många fall successivt fallit i glömska. Fram till nu. I Kyrkorna i Tjust får vi följa kulturförfattaren Leif Rosenblads och fotografen Johnny -Franzéns djupdykning i denna fantasieggande kyrkliga värld. En resa genom Tjust som tar oss från de allra första medeltida kyrkorna och framåt. Om du vill köpa boken så kan du beställa den här.
 

Blankaholm Solstadström Samhällsförening